Πόσο επιβλαβής είναι η πλάκα για τα δόντια μου;

Η οδοντική πλάκα εμφανίζεται συχνά ως μια ασαφής «κουβέρτα» στα δόντια και πρέπει να αφαιρείται με συνέπεια για να αποφευχθεί η εμφάνιση επιπλοκών στοματικής υγείας.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για την πλάκα, τις συνέπειες του να την αφήσετε μόνη της και πώς μπορείτε να την απαλλαγείτε μόνοι σας.

Πλακέτα: Τι είναι και πού εμφανίζεται

Εν ολίγοις, η πλάκα είναι συσσώρευση βακτηρίων. Συνήθως εκδηλώνεται ως ένα μαλακό, κολλώδες φιλμ στα δόντια σας που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από το συνδυασμό σάλιου, τροφής και υγρών. Τα βακτήρια που συνθέτουν την πλάκα παράγουν οξέα κάθε φορά που τρώτε ή πίνετε κάτι. Εάν αφαιρεθεί έγκαιρα, η πλάκα είναι διαχειρίσιμη. Όταν μένει χωρίς θεραπεία, ωστόσο, όχι τόσο πολύ.

Εκτός από το ότι σχηματίζεται στα δόντια σας, η πλάκα αρέσει επίσης να συλλέγεται κοντά στη γραμμή των ούλων και κάτω από τα ούλα στις ρίζες των δοντιών. Όταν συμβαίνει το τελευταίο, το χαμόγελό σας κινδυνεύει. Η καλύτερη λύση είναι γενικά να υποβληθείτε στη διαδικασία κλιμάκωσης και πλανίσματος ριζών. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό των οδοντιάτρων μας πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων για να αφαιρέσουν την πλάκα.

Συμπτώματα περίσσειας πλάκας

Ο νούμερο ένα τρόπος που θα σας οδηγήσουν σε πλάκα στα δόντια είναι η αίσθηση. Η προαναφερθείσα κολλητικότητα είναι δύσκολο να αγνοηθεί και είναι πιο πιθανή όταν έχετε περάσει για λίγο χωρίς να βουρτσίσετε ή να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα. Ίσως είναι 5 μ.μ. το απόγευμα και βουρτσίσατε τελευταία φορά γύρω στις 7:30 π.μ. Το φαγητό και το ποτό κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δημιουργήσουν πλάκα.

Πρόσθετα σημάδια ότι μπορεί να έχετε συσσώρευση πλάκας περιλαμβάνουν:

Χρόνια κακή αναπνοή
Απαλό κίτρινο χρώμα στα δόντια
Πρησμένα, ευαίσθητα ή κόκκινα ούλα που αιμορραγούν εύκολα (μπορεί να υποδηλώνουν ασθένεια των ούλων)

Αν και η πλάκα μπορεί να είναι ανοιχτό κίτρινο όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί επίσης να είναι άχρωμη. Φυσικά, αυτό μπορεί να δυσκολέψει την όραση εκτός εάν είστε ένας από τους οδοντίατρούς μας που έχουν πρόσβαση σε μικρούς οδοντιατρικούς καθρέφτες. Σε περίπτωση αμφιβολίας, βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα για καθαρά αποτελέσματα.

Τι θα συμβεί αν αγνοήσετε την πλάκα

Η πλάκα δεν χρειάζεται να μείνει για πάντα στα δόντια σας. Μπορεί και πρέπει να αφαιρεθεί μόλις μπορέσετε να περιορίσετε τις βλαβερές συνέπειες. Όταν η πλάκα κάθεται για λίγο και η καθημερινή στοματική υγιεινή δεν εφαρμόζεται σωστά, μετατρέπεται σε πέτρα που είναι μια πιο σκληρή εκδοχή.

Η μη έγκαιρη θεραπεία της πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε:

Λοίμωξη των ούλων ή ασθένεια των ούλων
Κοιλότητες
Φθορά των δοντιών
Απώλεια δοντιών
Απόστημα δόντια/δόντια

Ενέργειες που μπορείτε να κάνετε

Η απαλλαγή από την πλάκα είναι ευκολότερη όταν είναι ακριβώς αυτό, η πλάκα. Μόλις σκληρύνει σε πέτρα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια (και τα εργαλεία) των υγιεινολόγων μας. Τα κύρια αντικείμενα που χρειάζεστε για να αφαιρέσετε την πλάκα στο σπίτι περιλαμβάνουν μια οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, νήμα και στοματικό διάλυμα.

Οι οδοντίατροι μας συνιστούν σε όλους τους ασθενείς να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Το να ακολουθήσετε αυτές τις δραστηριότητες με στοματικό διάλυμα είναι ένα μπόνους.