Η ουλίτιδα επηρεάζει περισσότερο από τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το International Journal of Health Sciences, και υπάρχουν διαφορετικές μορφές της πάθησης. Η ουλίτιδα είναι διαδεδομένη και μία από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών. Ως εκ τούτου, βοηθά στην κατανόηση των διαφόρων σταδίων της νόσου των ούλων και των συναφών συμπτωμάτων. Η ουλίτιδα είναι μια προοδευτική πάθηση, που ξεκινά από τα πρώιμα στάδια και εξελίσσεται σε σημείο που οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες.
Στάδια ουλίτιδας
Η περιοδοντική νόσος, συχνά γνωστή ως ασθένεια των ούλων, προκύπτει από τη συσσώρευση βακτηρίων μεταξύ των ούλων και των δοντιών όταν η πλάκα σκληραίνει σε πέτρα. Τα στάδια της ουλίτιδας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.
Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα ξεκινά με την ουλίτιδα, η οποία είναι το πρώιμο στάδιο. Η πλάκα και η πέτρα συσσωρεύονται πάνω από τα ούλα και τα δόντια, προκαλώντας ουλίτιδα. Τα βακτήρια που υπάρχουν εισβάλλουν και μολύνουν τα ούλα με την πάροδο του χρόνου. Η ευαισθησία και ο πόνος των ούλων, ο αποχρωματισμός των ούλων και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το νήμα είναι ενδείξεις αυτής της κατάστασης. Η κακοσμία του στόματος (χαλίτωση) που επιμένει μετά το βούρτσισμα και τη χρήση στοματικών πλύσεων είναι ένα άλλο σύμπτωμα της συσσώρευσης βακτηρίων.
Σε αντίθεση με τις επόμενες φάσεις της ουλίτιδας, η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη. Ο οδοντίατρος μπορεί να εκτελέσει έναν οδοντικό καθαρισμό και να αποτρέψει οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη στα δόντια και τα ούλα, αρκεί οι πάσχοντες ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία μόλις αντιληφθούν τα σημάδια.
Περιοδοντίτιδα
Το ενδιάμεσο στάδιο της ουλίτιδας είναι η περιοδοντίτιδα. Σε αυτό το στάδιο, η μόλυνση έχει προχωρήσει σε σημείο που οι βλάβες στους στοματικούς ιστούς δεν είναι πλέον αναστρέψιμες. Τα βακτήρια επιτίθενται στον ιστό των ούλων και στη δομή στήριξης των δοντιών, προκαλώντας απώλεια ούλων και οστικού ιστού, που δεν θα αναπτυχθούν ξανά.
Τα κοινά συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι τα μαλακά και «σπογγώδη» ούλα, η ύφεση των ούλων (που δίνει στα δόντια μεγαλύτερη εμφάνιση), ο πολύ πονόλαιμος στα ούλα και η ενόχληση κατά το δάγκωμα. Συνιστάται να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό μόλις αυτά τα συμπτώματα γίνουν εμφανή.
Αν και η περιοδοντίτιδα, σε αντίθεση με την ουλίτιδα, δεν μπορεί να αναστραφεί, είναι δυνατό να σταματήσει η εξέλιξή της για να διατηρηθούν τα εναπομείναντα υγιή δόντια και να διατηρηθεί η στοματική υγεία. Για να διατηρείται υπό έλεγχο η μόλυνση, οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό περιοδοντικό καθαρισμό.
Προχωρημένη περιοδοντίτιδα
Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα είναι το τρίτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου. Σε αυτό το σημείο, ο ασθενής θα έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα ούλα και τα δόντια του λόγω της μόλυνσης. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως μετατόπιση δοντιών, χαλαρά δόντια, συσσώρευση πύου μεταξύ των ούλων και των δοντιών, κακή γεύση στη στοματική κοιλότητα, έντονο πόνο στη μάσηση, ακόμη και πλήρη απώλεια δοντιών.
Ενώ η εκτεταμένη περιοδοντική θεραπεία και η στοματική χειρουργική μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν τα δόντια σε σπάνιες περιπτώσεις, η πλειονότητα των ασθενών θα χρειαστεί να αφαιρέσουν τα περισσότερα ή όλα τα δόντια τους και να αντικαταστήσουν με οδοντοστοιχίες. Ο κίνδυνος απώλειας δοντιών είναι σημαντικά υψηλότερος σε ασθενείς με προχωρημένη περιοδοντίτιδα.
Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων
Η ασθένεια των ούλων μπορεί να προληφθεί με τη διατήρηση άριστης στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να φαίνεται.
Οι ασθενείς μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποφύγουν την ανάπτυξη ουλίτιδας εάν δεν έχουν ιστορικό της πάθησης ή εάν δεν είναι επιρρεπείς σε αυτήν λόγω παραγόντων όπως γενετικές ή ορμονικές αλλαγές. Διατηρώντας τα δόντια καθαρά σημαίνει τακτικό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα και επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για έλεγχο και καθαρισμό.
Η ουλίτιδα, το πιο πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων, μπορεί να αντιστραφεί και να «θεραπευθεί» με επιτυχία ακόμα κι αν εμφανιστεί. Έως ότου οι ασθενείς δεν έχουν πλέον ενδείξεις ασθένειας των ούλων, ο οδοντίατρος θα καθαρίζει προσεκτικά τα δόντια και τα ούλα και θα παρακολουθεί την κατάστασή τους. Ο οδοντίατρος ή ο οδοντιατρικός υγιεινολόγος μπορεί να δείξει πώς να καθαρίζετε σωστά τα δόντια.
Η παρακολούθηση των συχνών καθαρισμών είναι απαραίτητη μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη θεραπεία. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η ποσότητα των στοματικών βακτηρίων που υπάρχουν, ορισμένα άτομα χρειάζονται καθαρισμό πιο συχνά από κάθε έξι μήνες, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι ασθενείς. Σε ασθενείς με ιστορικό περιοδοντικής νόσου, οι καθαρισμοί κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες μπορεί να είναι ευεργετικοί για τη στοματική τους υγεία. Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να δημιουργήσουν μια ρουτίνα οικιακής υγιεινής για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την πρόοδό τους μεταξύ των οδοντιατρικών ραντεβού.