Ακολουθούν ορισμένες βασικές πληροφορίες για τον βρουξισμό καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του χαμόγελου σας.
Ακάλυπτος βρουξισμός: Τι είναι;
Αυτή η κοινή κατάσταση περιγράφει το υπερβολικό τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών. Ο βρουξισμός μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε τη νύχτα και οι πάσχοντες συνήθως δεν γνωρίζουν τη συμπεριφορά τους μέχρι να γίνουν αισθητά τα συμπτώματα αργότερα.
Για παράδειγμα, κάποιος που τρίζει τα δόντια του το βράδυ μπορεί να ξυπνήσει το πρωί με πονοκέφαλο ή πόνο στα δόντια και να μην γνωρίζει την άμεση αιτία. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά μπορούν να διαγνωστούν με βρουξισμό που μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό.
Τα σημάδια του βρουξισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πόνος ή ευαισθησία στα δόντια
Πόνος ή πόνος στη γνάθο, το λαιμό ή το πρόσωπο
Φθαρμένο σμάλτο δοντιών
Επιπεδωμένα, σπασμένα, πελεκημένα ή χαλαρά δόντια
Θαμπούς πονοκεφάλους
Μύες της γνάθου που είναι σφιγμένοι, κουρασμένοι ή κλειδωμένοι
Διαταραχή ύπνου που συχνά οδηγεί σε κόπωση
Δυνατό τρίξιμο ή σφίξιμο που παρατηρείται από ένα αγαπημένο πρόσωπο
Γιατί παλεύω με το τρίξιμο των δοντιών;
Ο λόγος πίσω από τον βρουξισμό ενός ασθενούς δεν είναι πάντα σαφής. Τις περισσότερες φορές, το τρίξιμο ή το σφίξιμο συμβαίνει λόγω στρες ή άγχους. Άλλες γνωστές αιτίες μπορεί να είναι η χρήση αλκοόλ, τα τσιγάρα, η καφεΐνη, η υπνική άπνοια ή ένα κακώς ευθυγραμμισμένο δάγκωμα.
Η συζήτηση με τους οδοντιάτρους μας σχετικά με το επίπεδο άγχους ή τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της βασικής αιτίας του βρουξισμού σας. Μια πιο εμπεριστατωμένη στοματική εξέταση θα αποκαλύψει επίσης οποιαδήποτε βλάβη έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα του τριξίματος των δοντιών σας.
Ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο τρίβετε ή σφίγγετε, μπορεί να απαιτούνται επανορθωτικές οδοντιατρικές διαδικασίες, όπως οδοντικές στεφάνες, για την ενίσχυση των εξασθενημένων δοντιών. Οι περισσότερες ήπιες περιπτώσεις βρουξισμού δεν οδηγούν σε πρόσθετη οδοντιατρική εργασία, αλλά όταν χρειαστεί, οι οδοντίατροι μας θα συζητήσουν μαζί σας ένα σχέδιο θεραπείας.
Συμβουλές για να σταματήσετε το τρίξιμο των δοντιών
Είτε πρόκειται για άγχος που προκαλείται είτε ως αποτέλεσμα υπερβολικού καφέ, ο βρουξισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους οδοντίατρούς μας και στο σπίτι.
Ζητήστε έναν εξατομικευμένο νυχτερινό φύλακα
Αυτή η επιλογή θεραπείας είναι η καλύτερη για ασθενείς που υποφέρουν από βρουξισμό τη νύχτα και τρίβονται ή σφίγγονται ενώ κοιμούνται. Φορώντας το ειδικά κατασκευασμένο νυχτερινό προστατευτικό που παρέχεται από τους οδοντίατρούς μας, βάζετε αποτελεσματικά ένα φράγμα ανάμεσα στα πάνω και τα κάτω δόντια σας ώστε να μην μπορούν να αγγίξουν. Εξαιτίας αυτού, η πράξη του λείανσης και του σφιξίματος γίνεται δύσκολη.
Τα νυχτερινά προστατευτικά βοηθούν επίσης στην απορρόφηση των μυών της γνάθου εάν σφίγγετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν φοριέται, το νυχτερινό προστατευτικό μειώνει την ένταση που ασκείται στη γνάθο και αποτρέπει τον πόνο στην περιοχή ή την απώλεια του σμάλτου των δοντιών.
Συντονιστείτε στις ασυνείδητες συνήθειες των δοντιών σας
Για όσους έχουν τη συνήθεια να τρίβουν ή να σφίγγουν εν αγνοία τους κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, προσπαθήστε να προσέχετε πότε συμβαίνει. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι σφίγγετε πολλά ενώ δεν θα έπρεπε και ότι έχετε τη δύναμη να σταματήσετε αν συνειδητοποιήσετε τι κάνετε.
Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να τρίζει ή να σφίγγει, τοποθετήστε την άκρη της γλώσσας σας ανάμεσα στα πάνω και τα κάτω δόντια σας. Η εξάσκηση αυτού θα εκπαιδεύσει τους μύες της γνάθου σας να χαλαρώσουν. Μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεκινήσει αυτό. Απλώς συνεχίστε να προσπαθείτε και θα γίνει ευκολότερο. Το σαγόνι και τα δόντια σας θα σας ευχαριστήσουν!
Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε
Είσαι πιο αγχώδης ή ανήσυχος από το συνηθισμένο; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα συναισθήματα να ξεχυθούν στον ύπνο σας και να σας αναγκάσουν να αλέσετε ή να σφίξετε. Για να χαλαρώσετε πριν σκαρφαλώσετε στο κρεβάτι, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε μια τεχνική μείωσης του στρες. Αυτό μπορεί να είναι διαλογισμός, γιόγκα, ακρόαση μουσικής, ελαφριά άσκηση ή κάτι άλλο. Ως